Odojki


SESTAVINE (za 8 oseb):

2,3 kg odojka

200 g pancete v rezinah

1 dl belega vina

2 stroka česna

2 vejici sveže nasekljanega rožmarina

pest pinjol

10 na drobno narezanih rezin ananasa (svežega ali v konzervi)

sveža zelenjava (zelena solata,kumare, paradižnik, paprika …)

sol

sveže mlet poper

kruh

PRIPRAVA:

Kožo odojka z ostrim nožem zarežemo v obliki kvadratov. Zunanjost in notranjost natremo z zmesjo soli, sveže mletega popra in strtega česna. Meso razgrnemo po delovni površini s kožo, obrnjeno navzdol, tako da dobimo kar največjo površino.

Prekrijemo z rezinami pancete. Pokapamo z belim vinom. Potresemo s sesekljanim rožmarinom. Pokrijemo z rezinami ananasa in posujemo s pinjolami, ki smo jih na suho popražili v ponvi. Tesno zavijemo in povežemo z vrvico. Pečemo, dokler notranjost ne doseže 80 °C (približno dve uri), potem odstavimo z žara in pustimo počivati še eno uro, da se prepoji s sokovi, preden razrežemo na rezine in postrežemo na kosu kruha s svežo zelenjavo.

Ideja za pečenje na žaru v alu foliji: notranjo stran folije namastimo in zavijemo vanjo odojka, a moramo upoštevati, da tako pečenje traja dlje. Če hočemo bolj zapečene kose, folijo pred koncem pečenja na vrhu odpremo.

Če se med pečenjem na koži naredijo mehurji, jih prebodemo z iglo. Mesa med obračanjem ne prebadamo, da ne izteče mesni sok, kar pečenko izsuši. Odojek je odličen tudi hladen.

Vir Lidl Slovenijaerror: Zaščitena vsebina